Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

In de Vlindertempel zitten niet alleen vlinders, maar ook bijzondere kleine vogeltjes. De roodpootsuikervogel (Cyanerpes cyaneus) is, net als de vlinders, een echte nectardrinker. Met zijn lange, dunne snavel kan de suikervogel nectar uit bloemen drinken die voor vlinders onbereikbaar zijn.

Kenmerken

  • Gewicht: 11 tot 19 gram
  • Lengte: 11 tot 13 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Koppels en groepen
  • Voeding: Nectar

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd
  • EEP

Leefomgeving

Roodpootsuikervogels hebben een breed verspreidingsgebied in noordelijk Zuid-Amerika. Ze leven in tropische gebieden, maar worden af en toe ook gespot op de droge vlaktes. Voor de suikervogels is het wel belangrijk dat er voldoende bloeiende nectarhoudende bloemen aanwezig zijn, omdat ze (net als kolibries) voor een groot deel afhankelijk zijn van nectar.

Voeding

Suikervogels houden van zoete dingen. Hun dieet bestaat voor een groot deel uit nectar. Sommige bloemen zijn door hun bekervorm moeilijk bereikbaar voor insecten, maar met hun lange snavel en tong kunnen de suikervogels er gemakkelijk bij. Naast nectar eten ze ook insecten en fruit, maar door hun grootte kunnen ze alleen kleine prooien vangen zoals fruitvliegen en kleine spinnetjes. 

Voortplanting

In het voorjaar begint bij de roodpootsuikervogels het broedseizoen. Het vrouwtje begint met bouwen van een nestje dat bestaat uit grassen, twijgjes en spinnenwebben. Wanneer ze tevreden is, zal ze twee - soms drie- bruingevlekte eitjes leggen. De eitjes worden 12 á13 dagen door het vrouwtje uitgebroed. Zij valt met haar groene uiterlijk niet op in het bladerdek. Wanneer de jongen zijn uitgekomen duurt het slechts 14 dagen voor ze uitvliegen, wel worden zij nog een paar weken bijgevoerd door hun ouders. Na een jaar zijn de jongen geslachtsrijp, maar beginnen pas aan een legsel na hun zevende levensjaar.

Gedrag

Kenmerkend voor de suikervogels is hun kleine lichaam, maar hun grootte zegt niets over hun pittige karakter! De suikervogels leven in kleine familiegroepjes en die zijn gezamenlijk niet bang voor gevaar. Bij een bedreiging vallen ze het roofdier aan en verjagen ze deze uit hun gebied. Zo zie je weer: samen sta je sterk!

Uiterlijk

Zijn naam zegt het al: de roodpootsuikervogel valt op en onderscheidt zich van andere suikervogelsoorten door zijn helder rode pootjes. Er is een duidelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. De mannetjes zijn helderblauw met een zwart masker, terwijl de vrouwtjes olijfgroen zijn. Deze groene kleur biedt goede camouflage tijdens het broeden, waardoor het vrouwtje beschermd is tegen hongerige roofdieren. Dankzij hun lange, dunne snavel en tong zijn suikervogels goed aangepast aan het drinken van nectar.

Status

Hoewel de roodpootsuikervogel niet bedreigd is in het wild, is het wel een bijzondere verschijning binnen dierenparken. Ze zijn te vinden in maar een paar Europese dierenparken, waaronder WILDLANDS. Om een gezonde populatie te behouden is er een populatie management programma (EEP), waar WILDLANDS ook aan meewerkt. 

Bijzonderheden

Suikervogels lijken qua leefstijl sterk op kolibries, maar ze zijn geen familie van elkaar. Suikervogels behoren namelijk tot de tangaren. Ze zijn vaak in de buurt van andere vogels te vinden, meestal andere tangarasoorten. Door deze vogels te volgen, weten de suikervogels waar voedsel te vinden is en bieden ze bescherming door alarm te slaan bij gevaar.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.