Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Heb jij het gekoer in het Dogondorp al gehoord? Dit zijn de  vinkduiven (Columba livia domestica) bij de duiventil. Pas wel goed op bij het schuilen onder één van de afdakjes. Iedereen weet namelijk waar duiven goed in zijn…

Kenmerken

  • Gewicht: 275 tot 700 gram
  • Lengte: 41 tot 45 cm
  • Leeftijd: 7 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Herkomst: Kroatië
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Planteneter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

De vinkduif is een klein sierduivenras. De duiven vallen door hun mooie glimmende verenkleed op. Ook opvallend zijn de kraagveren en het kuifje achter op zijn kop. Door domesticatie (het tam maken van een diersoort) lijkt de vinkduif totaal niet meer op de wilde variant de rotsduif. Naast de vinkduif zijn er nog veel andere duivenrassen die allemaal een ander uiterlijk hebben.

Leefomgeving

De vinkduif is een sierduivenras dat oorspronkelijk uit Kroatië (Europa) komt. Sierduiven zijn ontstaan uit de rotsduif, die veel voorkomt in Europa, Azië en Afrika. Sierduiven worden veel gehouden in tuinen en stadsparken om hun mooie kleuren en vormen. Door hun populariteit zijn er bijna overal ter wereld sierduiven te vinden.

Voeding

Op het menu van deze duif staan met name zaden, maar ook ander plantaardig voedsel zoals bladknopen, bessen en bladeren wordt veelvuldig gegeten. Deze vogels zijn te vinden in parken en steden en eten daar voedselresten, zoals patat en brood. Dit is natuurlijk erg slecht voor duiven en daarom zijn veel stadsduiven veel te dik en leven ze maar kort.

Status

Duiven staan bekend om hun snelle manier van voortplanten. Soms kunnen ze wel drie nesten per jaar groot brengen. Een duivennest is geen prachtig bouwwerk en bestaat vaak uit een paar takjes die wat slordig in elkaar hangen. In dit nest worden twee eitjes gelegd die 17 tot 19 dagen door beide ouders worden bebroedt. Met hun kale lichaam, dichte oogjes en grote snavel zijn de pas uitgekomen duifjes niet bepaald de mooiste. Het groeiproces gaat wel erg snel, want na 35 á 37 dagen zijn de jonge duiven al uitgevlogen en zelfstandig.

Gedrag

Duiven zijn zeer intelligente dieren en kunnen wel wat meer dan alleen de voorruit van je auto onderpoepen. Uit veel onderzoeken is gebleken dat duiven net als primaten kunnen rekenen en rangschikken. Ook het geheugen van de duif is erg goed. Zo kunnen ze honderden verschillende beelden opslaan en deze na verscheidende jaren nog steeds herkennen. Wat zeker niet mag ontbreken is het herkennen van je eigen spiegelbeeld. Wanneer duiven een reflectie van zichzelf zien hebben ze gelijk door dat er geen vreemde vogel aan de andere kant van de spiegel staat.

Status

De vinkduif komt niet veel voor. In Nederland is er maar een beperkt aantal fokkers die dit ras in bezit hebben. Sierduiven zijn in het algemeen wel erg populair en op veel plekken te bewonderen. In tegenstelling tot de natuurlijke inheemse duivensoorten zoals de zomertortel en houtduif, waarvan de aantallen afnemen door onder andere het gebruik van landbouwgif.

Bijzonderheden

Ondanks hun klungelige uiterlijk en gedrag worden duiven al sinds de oudheid bewonderd. Zo staan ze symbool voor de liefde, vrede en de ziel. Er zijn veel oude geschriften gevonden waarin duiven worden geïllustreerd of beschreven. Ook werden ze veelvuldig als postbezorger voor zeer belangrijke berichten, zoals vredesverdragen, gebruikt.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.