Webshop Tickets & reserveren

Onverwacht snel

Onverstoorbaar glijden de groene zeeschildpadden door het water. Het zijn fantastische zwemmers. Ze kunnen enorme afstanden afleggen en behoren tot de snelste reptielen op aarde. Met hun flippers en gestroomlijnde lichaam, kunnen groene zeeschildpadden een snelheid halen van 30 kilometer per uur. Schildpadden zijn zeer oude reptielen. Van alle dieren met ruggengraten zijn schildpadden de enigen die ook een schild hebben, bestaande uit botten die bedekt zijn met platen. De schildpad kan er niet uit kruipen omdat zijn schild vastzit aan de wervelkolom en ribbenkast. Schildpadden kunnen druk en pijn voelen door hun schild, net zoals jij druk kunt voelen door je vingernagels.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Chelonia mydas
  • Status in het wild: bedreigd

Voedsel

Zeegrassen

Kenmerken

  • Leeftijd: 80 jaar
  • Gewicht: 180 kilo
  • Grootte: 90 - 100 centimeter lang

Eieren in het zand

Als groene zeeschildpadden een jaar of vijftien zijn, zoeken ze een strand op om zich voort te planten. Mannetjes zeeschildpadden komen nooit aan land. Vrouwtjes graven diepe kuilen op het strand waar ze zo’n 100 eieren in leggen. Zodra de eieren zijn gelegd, staan alle kleintjes die uitkomen op zichzelf; de moeder broedt de eieren niet uit en zorgt niet voor de jongen. Als de schildpadjes uit het ei komen, racen ze voor hun leven naar de zee. Deze weg is zeer gevaarlijk, omdat roofdieren op de loer liggen.

Mensen en zeeschildpadden

Mensen vormen een grote bedreiging voor zeeschildpadden. Door de bouw van wegen, huizen en hotels aan de oevers van meren, rivieren en zeeën, raken schildpadden in de war. De groene zeeschildpad keert elk seizoen weer terug naar hetzelfde strand om te broeden. Wanneer dit niet kan leggen ze geen eieren, wat natuurlijk ook minder babyschildpadden betekent. Afval in de oceanen, zoals visnetten en lijnen, en plastic zakken, kan zeeschildpadden verstrikken en doden. Ook worden groene zeeschildpadden in veel landen gevangen voor consumptie.

Vandaag in WILDLANDS