Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Niet alleen de vlinders in de Vlindertempel zijn kleurrijk. De prachtvruchtenduif (Ptilinopus superbus) is een van de kleurrijkste duiven ter wereld! Deze vogels zijn wel erg schuw, maar wanneer je er één gevonden hebt, is het zoeken zeker de moeite waard. De kleuren van deze duif doen zeker niet onder aan de kleuren van de meeste vlindersoorten!

Kenmerken

  • Gewicht: 80 tot 145 kg
  • Lengte: 21 tot 24 cm
  • Leeftijd: 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Koppels
  • Voeding: Vruchten en zadeneter

Status

  • IUCN status: veilig
  • EEP

Uiterlijk

Prachtvruchtenduiven zijn één van de kleurrijkste duivensoorten ter wereld. De mannetjes van deze soort hebben verschillende felle kleuren en patronen, terwijl het vrouwtje volledig groen is. De groene kleur van het vrouwtje is een goede camouflage tijdens het broeden, hierdoor valt ze niet op in het bladerdek en is ze veilig voor roofdieren.

Leefomgeving

De prachtvruchtenduif komt van nature voor op Nieuw-Guinea, omliggende eilanden en in Noordoostelijk Australië. Hier leven ze in de tropische bossen, vaak in de buurt van andere duivensoorten.

Voeding

Zijn naam ‘vruchtenduif’ zegt het al: deze duiven zijn erg gek op vruchten. En met name vijgen staan op nummer één. Wanneer er te weinig fruit te vinden is gaan ze over op bloemknoppen, bladknopen en kleine zaden.

Voortplanting

Tijdens het broedseizoen begint een paartje met het bouwen van een nest. Dit nest is simpel en bestaat uit een paar twijgjes en takjes. Er wordt één wit ei gelegd dat 14 dagen wordt bebroed door beide ouders, waarbij het mannetje overdag broed en vrouwtje ’s nachts. Ook voeren ze allebei het jong die na 8 tot 14 dagen uitvliegt. Het jong blijft nog wel een paar weken in de buurt tot het volledig zelfstandig is.

Gedrag

Vruchtenduiven zijn erg schuw en trekken zich vaak terug in de dichte beplanting van het oerwoud. Hierdoor zijn ze moeilijk te spotten. Wel maken deze duiven aparte vocale geluiden die klinken als blaffen of fluiten. Hierdoor hoor je duidelijk wanneer er een vruchtenduif in de buurt is, maar er één vinden is een tweede...

Status

De prachtvruchtenduif is niet bedreigd. Ze komen algemeen voor op Nieuw-Guinea en Australië en worden daar regelmatig gezien. Wel worden de tropische wouden (hun leefomgeving) bedreigd door de boskap om ruimte te maken voor de toenemende landbouw. Om een gezonde populatie te behouden is er een EEP (soortbehoudprogramma), hier werkt WILDLANDS ook aan mee. 

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.