Introductie van de apen in de Apenruïne

Op dierendag vorig jaar werd het vernieuwde Mondiala Plein mét de Apenruïne geopend. Hier kun je naast de Azara’s agouti’s en koi (karpers) ook de gouden leeuwaapjes, witgezichtsaki’s en de keizertamarins bekijken. Uiteindelijk is de bedoeling dat deze drie apensoorten straks vrij op het eiland lopen en je als bezoeker in hun gebied te gast bent.

Maar de afgelopen maanden waren de klauwaapjes en de saki’s alleen nog in het binnenverblijf te bewonderen. Zij moesten nog aan elkaar wennen en ook de koude temperaturen speelden daarin een rol. Inmiddels is de introductie van de drie soorten bij elkaar in het binnenverblijf afgerond. De gouden leeuwaapjes waren in hun oude park al gewend aan andere apen en zij zaten in WILDLANDS al samen met de saki’s. Vooral de keizertamarins en de witgezichtsaki’s vonden de eerste kennismaking spannend; ze zaten achter elkaar aan en ook werden er flinke geursporen in elkaars deel uitgezet. Maar de rust keerde terug en nu zien de dierverzorgers vooral veel speels gedrag!

En dus was het na Pinksteren zover; de schuiven naar buiten zijn opengezet en onder toeziend oog van de dierverzorgers is met de introductie buiten begonnen. Ook hier bepalen de apen het tempo, maar het kan dus zijn dat jullie al de eerste voorzichtige keizertamarinssnorretjes of de staart van een gouden leeuwaap spotten… Tijdens de introductie is de Apenruïne zelf niet toegankelijk, vanaf het Mondiala Plein meekijken mag natuurlijk altijd.